- آنچه در مورد مصرف انواع روغن بايد بدانيد | بهترين و بدترين روغنها
به گزارش ايرنا، در افرادي که مبتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي هستند يا چربي خون بالا دارند، اين ميزان بايد کمتر باشد. چربيها و روغن علاوه بر تامين انرژي، منبع تامين اسيدهاي چرب ضروري و ويتامينهاي محلول در چربي مانند ويتامين a، d، e و k هم هستند.
بايد توجه داشت مصرف زياد چربيها در برنامه غذايي روزانه علاوه بر اينکه خطر بروز بيماريهاي قلبي -عروقي را افزايش ميدهند، چربي زياد موجود در رژيم غذايي باعث بروز اضافه وزن و چاقي و بيماري ديابت ميشود. مصرف زياد موادغذايي پرچرب به خصوص چربيهاي حيواني خطر ابتلا به برخي از انواع سرطانها از جمله سرطان سينه، روده بزرگ و پروستات را نيز افزايش ميدهد.
بهترين نوع روغن مصرفي روغنهاي مايع بوده و روغنهاي مايع فاقد اسيد هاي چرب اشباع شده و اسيد چرب ترانس هستند.
اغلب روغنهاي نباتي به شکل طبيعي مايع هستند، براي افزايش ماندگاري و شکل پذيري بيشتر در فرآيندي آنها را هيدروژنه و به اصطلاح جامد ميکنند. در اين فرآيند تبديل روغن مايع به جامد اسيد چرب ترانس تشکيل ميشود. اسيدهاي چرب ترانس جذب اسيد هاي چرب ضروري را در بدن مختل ميکنند. اسيدهاي چرب ترانس در مارگارين، روغنهاي نباتي جامد، کره و شيريني ها و غذاهاي سرخ کرده و آماده وجود دارند. و اين نوع اسيد چرب باعث افزايش کلسترول بد يعني LDL و کاهش کلسترول خوب يعني HDL مي گردد که در نهايت بيماريهاي قلبي و عروقي را بدنبال دارد.
اسيد هاي چرب اشباع شده نيز ميتوانند موجب افزايش کلسترول بدن بشوند. هم چنين، با رسوب در رگهاي قلب تنگي، انسداد عروق و بيماريهاي قلبي عروقي و سکته قلبي را به دنبال دارند.
روغن جامد به دليل دارا بودن اسيد چرب ترانس و اسيد چرب اشباع به هيچ عنوان نبايد مصرف شود و براي طبخ غذا بايد از روغن مايع و براي سرخ کردن حتما از روغن مايع مخصوص سرخ کردن استفاده کرد.
استفاده از حرارت بالا موجب توليد ترکيبات سمي و سرطان زا در روغن ميشود، بنا براين از روغن مايع مخصوص سرخ کردن براي غذاهاي سرخ کردني استفاده کنيد البته اين روغنها نسبت به روغن مايع معمولي پايداري حرارتي بيشتري دارد ولي در هر حال نبايد با حرارت شديد مواد غذايي را سرخ کرد.
از روغن مايع مخصوص سرخ کردن 2 تا 3 بار با فاصله زماني کوتاه مثلا در طول يک روز ميتوان استفاده کرد، سپس بايد آن را دور ريخت و هرگز روغن حرارت ديده و استفاده شده را براي مصارف بعدي نگهداري نکنيد.
روغن مايع نسبت به نور و حرارت حساس است و بايد در ظروف در بسته و به دور از نور و حرارت نگهداري شود. ظروف شفاف، ظروف مناسبي براي نگهداري روغن ها نيستند و از حرارت دادن حلب يا قوطي روغن جامد بعلت ايجاد ترکيبات سمي خودداري شود.
مناسب ترين روغن براي پخت و پز روغن مايع است ولي در صورت نياز به روغن جامد توصيه ميشود از روغنهاي نباتي نيمه جامد که حاوي مقادير کمتر اسيد هاي چرب اشباع و ترانس هستند استفاده شود. روغن مايع معمولي، روغن زيتون، کره و مارگارين نسبت به حرارت مقاومت کمي دارند، بنا براين براي سرخ کردن مواد غذايي مناسب نيستند.
ظروف روغن بايد محکم و بدون عيب باشند تا روغن را تا پايان مصرف خوب نگهداري کنند و بهتر است في يا پلي اتيلني کدر باشند چرا که روغن نسبت به نور بسيار حساس است و با توجه به نقش هوا، حرارت و نور در تند شدن روغن، روغنها بايد در محل خشک و خنک و دور از نور و هوا نگهداري شوند.
درب روغن را پس از هر بار مصرف بايد بست و در جاي خنک و دور از نور نگهداري کرد، براي جلوگيري از فساد روغن از ظروف کوچکتر استفاده کنيد تا پس از باز کردن روغن زودتر مصرف شود و کمتر در معرض هوا و نور قرار گيرد.
بر روي ظروف بسته بندي روغنها بايد نام تجاري کالا، نوع فرآورده، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، نام شرکت سازنده و آدرس آن، شرايط نگهداري و مصرف، تاريخ توليد و انقضا درج شده باشد و بهتر است که نوع و ميزان اسيدهاي چرب موجود در روغن بر روي برچسبها نوشته شود.
روغن نباتي به طور طبيعي کلسترول ندارد، بنابراين ذکر جمله بدون کلسترول در بسته بندي اين روغنها ومي ندارد و فقط جنبه تبليغاتي دارد.
روغنهاي خوراکي نبايد حاوي اسيد چرب ترانس باشند و يا اينکه حداکثر مجاز اسيد چرب ترانس در روغنهاي خوراکي کمتر از 2 درصد تعيين شده. روغن هاي مايع که در کشور توليد ميشوند فاقد ترانس هستند. براساس استاندارد هاي تعيين شده در کشورما، حداکثر ميزان مجاز اسيد چرب ترانس کمتر از 2 درصد است. بنابر اين بايد از روغنهاي مايع استفاده شود.
درباره این سایت